Aλεξίου Βασιλική
Σταυρόπουλος Δονάτος
Χρήσιμο υλικό :
Εννοιολογική_Χαρτογράφηση.png

Διδακτικό Πλάνο:


Πρότυπο Σχεδίου Μαθήματος


Σχέδιο Μαθήματος


File Not Found
File Not Found
1) Προσδιορισμός Μαθήματος

Θα διδάξουμε το τί είναι ένας ιός, γιατί είναι σημαντικό να προστατευόμαστε από αυτόν και πώς το επιτυγχάνουμε αυτό. Ακόμη θα εξηγήσουμε την αναγκαιότητα του να κρατάμε αντίγραφα των δεδομένων μας (backup).


2) Στόχοι Μαθήματος


1) Καθορισμός Στόχων - Goals (Γενικά)

Ευρύτεροι αντικειμενικοί σκοποί
Στόχος μας είναι να εξηγήσουμε :
το τί είναι ένας ιός,
πώς μπορεί να προσβάλλει το σύστημά μας,
πώς μπορούμε από τη στιγμή που το έχει προσβάλλει να τον αντιμετωπίσουμε και
να μιλήσουμε για τα αντιβιοτικά προγράμματα και το πώς αντιμετωπίζουν έναν ιό,
τέλος θα μιλήσουμε για την αναγκαιότητα της διατήρησης αντιγράφων ασφαλείας.

2) Αντικειμενικοί σκοποί – objectives (ειδικά)

[Α. Επίπεδο γνώσης]
Ο μαθητής θα πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνει τα διαφορετικά είδη ιών και των διαφορετικών τρόπων που θα μπορούσε κάποιος να κρατήσει αντίγραφα ασφαλείας.

[Β. Επίπεδο κατανόησης]
Ο μαθητής θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτιμά τους λόγους για τους οποίους θα μπορούσαν να χαθούν τα δεδομένα του και το πόσο μεγάλο κακό μπορεί να προκαλέσει ένας ιός. Επίσης θα πρέπει να συμπεραίνει ότι τα πράγματα στους υπολογιστές όπως και στην ζωή δεν είναι αγγελικά πλασμένα και ότι υπάρχουν κακόβουλα προγράμματα όπως και κακόβουλοι άνθρωποι.

[Γ. Επίπεδο εφαρμογής]
Ο μαθητής θα πρέπει να είναι σε θέση να εγκαθιστά αλλά και να χρησιμοποιεί αντιβιοτικό πρόγραμμα αλλά και να είναι σε θέση να κρατάει αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών αρχείων.

[ΣΤ. Αξιολόγηση]
Ο μαθητής θα πρέπει να είναι σε θέση να κρίνει κατά πόσο ένα πρόγραμμα που κατεβάζει από το διαδίκτυο είναι αξιόπιστο και να αξιολογεί ποια αρχεία είναι σημαντικά (Εργασίες, προσωπικός φάκελος, φωτογραφίες, μουσική κτλ...) ώστε να κρατιούνται αντίγραφα ασφαλείας τους.


3) Μελέτη Ιδιαιτεροτήτων για Θεματικό Αντικείμενο, Μαθητές και Συνθήκες μάθησης

1) Θεματικό αντικείμενο

Η ουσία του μαθήματος είναι να φανερωθεί η λογική πίσω από την δημιουργία των ιών. Γιατί κάποιος να φτιάξει έναν ιό; Για πλάκα, περιέργεια για το αν θα τα καταφέρει, επιβεβαίωση των ικανοτήτων του, οικονομικοί στόχοι, ακόμα και ιοί που προωθούν κυβερνήσεις.

Πόσο μεγάλη ζημιά τελικά θα μπορούσε να κάνει ένας ιός; Από απλή επιβάρυνση του υπολογιστή μας λόγω κατανάλωσης πόρων έως και ολοκληρωτική απώλεια των δεδομένων μας. Σε μεγαλύτερη κλίμακα ένας ιός θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά και να θέσει εκτός λειτουργίας σημαντικούς υπολογιστές, όπως π.χ. τους υπολογιστές που είναι υπεύθυνοι για την λειτουργία ενός πυρηνικού εργοστασίου.

2) Μαθητές

Λογικά έχουν ακούσει για ιούς στην καθημερινότητά τους αλλά πιθανότατα οι έννοιες στο κεφάλι τους θα είναι μπερδεμένες. Πολλοί από αυτούς μπορεί να έχουν πέσει ήδη θύματα ιών μέσα από την καθημερινή πλοήγηση στο διαδίκτυο και να μην το γνωρίζουν. Στο συγκεκριμένο θέμα δεν περιμένουμε ανομοιογενές κοινό καθώς λίγο πολύ όλοι θα έχουν ακούσει είτε από τις ειδήσεις είτε από φίλους για τους ιούς στους υπολογιστές. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε όσο ποιο πρακτικό γίνεται έτσι ώστε να μην βαρεθούν καθώς πιθανόν δεν θα έχουν όλοι το ίδιο ενδιαφέρον να μάθουν για τα διαφορετικά είδη ιών ή να ακούσουν γιατί θα πρέπει να κρατάνε backup.

3) Συνθήκες Μάθησης

Περίπου 15 υπολογιστές σε διάταξη Π με σύνδεση στο διαδίκτυο και διαθέσιμο προβολικό.4) Οργάνωση της διδασκαλίας


Εισαγωγή-Προσανατολισμός μαθήματος


Ξεκινάμε το μάθημα με προβολή βίντεο που συνοψίζει το αντικείμενο της σημερινής ενότητας, κεντρίζοντας ταυτοχρόνως το ενδιαφέρον των μαθητών. Ο καθηγητής λειτουργεί συμπληρωματικά στο βίντεο σταματώντας τη ροή του και δίνοντας περαιτέρω εξηγήσεις για τις έννοιες που προβάλλονται.
Το βίντεο : http://www.youtube.com/watch?v=Ztrp6DjTk_4
Διάρκεια: 10 λεπτά
Συνεχίζουμε με προβολή διαφανειών σχετικά με τις ομοιότητες των βιολογικών ιών με τους ιούς των υπολογιστικών συστημάτων. Σκοπός αυτού είναι οι μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα την λειτουργία των ιών μέσα από τις παρομοιώσεις που θα προβληθούν στις διαφάνειες.
Διάρκεια: 5 λεπτά
Κατόπιν θα προχωρήσουμε σε μια ομαδική δραστηριότητα εννοιολογικής χαρτογράφησης. Θα μοιραστούνε στους μαθητές τα φύλλα εργασίας που θα έχουμε ετοιμάσει και συνεργατικά με τον καθηγητή θα γίνει σταδιακά η συμπλήρωσή τους, κατανοώντας έτσι ενδότερα τις έννοιες που έχουν παρουσιαστεί έως τώρα.
Διάρκεια: 10 λεπτά

Κύριες δραστηριότητες


1η Δραστηριότητα: Εγκατάσταση και χρήση αντιβιοτικού λογισμικού

Προετοιμασία: Έχουμε φροντίσει να αντικαταστήσουμε το εκτελέσιμο του περιηγητή διαδικτύου ο οποίος χρησιμοποιείται στους υπολογιστές του εργαστηρίου με το αρχείο “metro.exe”. Καμουφλάρουμε το αρχείο με το εικονίδιο του περιηγητή διαδικτύου αλλάζοντας ταυτόχρονα και το όνομά του στο αντίστοιχο όνομα του περιηγητή.
Ο καθηγητής προϊδεάζει τους μαθητές για τα αντιβιοτικά προγράμματα και τους προτρέπει να επισκεφτούν το διαδίκτυο ώστε να κατεβάσουν κάποιο και να το χρησιμοποιήσουν. Οι μαθητές στην προσπάθεια τους να ανοίξουν τον περιηγητή βρίσκονται προ εκπλήξεως αφού μόλις ενεργοποίησαν έναν ιό τύπου Trojan. Μετά το πρώτο σοκ ο καθηγητής δράττεται της ευκαιρίας για να μιλήσει για την επικινδυνότητα του διαδικτύου. Δίνοντας έτσι στους μαθητές να καταλάβουν ότι τα πράγματα στον χώρο των υπολογιστών δεν είναι αγγελικά πλασμένα και ότι θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι όταν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ή κάποιο άγνωστο λογισμικό.
Στην συνέχεια αφού επαναφέρουμε τον προεπιλεγμένο περιηγητή διαδικτύου συνεχίζουμε την δραστηριότητα όπως είχαμε πει στους μαθητές στην αρχή. Θα προτρέψουμε τους μαθητές να επισκεφτούνε την ιστοσελίδα www.virus.gr , κάνοντας έτσι και μία επανάληψη της διαδικτυακής αναζήτησης και θα κατεβάσουνε από εκεί ένα αντιβιοτικό της αρεσκείας τους από αυτά που διατίθενται δωρεάν. Θα προχωρήσουν στην εγκατάστασή του και στη συνέχεια θα το τρέξουν για να δούνε πώς και εάν το πρόγραμμα αυτό θα καταφέρει να εντοπίσει ιούς και αν εντοπίσει, πώς θα τους εξουδετερώσει. Ταυτόχρονα θα γίνεται ένας μικρός διάλογος μεταξύ των διαφόρων βημάτων της δραστηριότητας όπου θα επισημανθούν οι 3 διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης ενός ιού (καθαρισμός μολυσμένου αρχείου, απομόνωση μολυσμένου αρχείου, διαγραφή μολυσμένου αρχείου).
Διάρκεια: 15 λεπτά
2η Δραστηριότητα: Διατήρηση αντιγράφων ασφαλείας

Προετοιμασία: Έχουμε φροντίσει να προμηθευτούμε ένα άδειο CD για κάθε μαθητή και να έχουμε εγκαταστημένο και κάποιο πρόγραμμα εγγραφής οπτικών δίσκων.

Ο καθηγητής τονίζει ότι τα αντιβιοτικά προγράμματα δεν είναι πανάκεια και κανείς δεν μας εξασφαλίζει 100% ασφάλεια και ακεραιότητα των δεδομένων μας. Γι’ αυτό τον λόγο επιβάλλεται η διατήρηση αντιγράφων ασφαλείας. Επιπλέον τονίζεται ότι απώλεια δεδομένων μπορεί να έχουμε και από άλλους παράγοντες, πέραν των ιών, όπως απρόσμενη διακοπή ρεύματος ή ελαττωματικού δίσκου.
Μοιράζουμε τα CD στους μαθητές και τους λέμε να κρατήσουν αντίγραφο του προσωπικού τους φακέλου. Τονίζεται ότι ο τρόπος αυτός είναι από τους ποιο απλούς για να κρατήσει κάποιος αντίγραφα ασφαλείας. Σαφώς υπάρχουν και πιο εξελιγμένα μέσα καθώς και ολοκληρωμένα λογισμικά προσανατολισμένα στον τομέα διατήρησης αντιγράφων.
Διάρκεια: 7 λεπτά

Επανάληψη-Κλείσιμο μαθήματος


Με την ολοκλήρωση της διάλεξης θα κάνουμε μία σύντομη και ουσιώδη αναφορά στις έννοιες που διδάξαμε. Θα απαντήσουμε σε τυχόν απορίες και θα τονίσουμε πώς ένας ιός μπορεί να δημιουργηθεί από οποιονδήποτε από εμάς. Θα τους δείξουμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μόνοι μας έναν απλό ιό μέσω του παρακάτω βίντεο. Τέλος θα τους παροτρύνουμε στον ελεύθερό τους χρόνο να δημιουργήσουν οι ίδιοι έναν απλό ιό ψάχνοντας στο διαδίκτυο διάφορες απλές τεχνικές όπως αυτή που τους δείξαμε. Με αυτόν τον τρόπο τονίζεται πώς ένας ιός μπορεί να δημιουργηθεί και για πλάκα για να εντυπωσιάσουμε κάποιον φίλο μας.
Βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=RzYZnbiNnHY
Διάρκεια: 10λεπτά

5) Ανάθεση Εργασίας-Αξιολόγηση


Προτείνουμε τον διαμοιρασμό 2 εργασιών για το σπίτι.
Οι μισοί μαθητές θα αναλάβουν την εύρεση στατιστικών στοιχείων γνωστών ιών, τι μεγέθους ζημιές αυτοί προκάλεσαν, καθώς και σε τι χρονικό διάστημα κατάφεραν να εξαπλωθούν και να προσβάλουν μεγάλο αριθμό υπολογιστικών συστημάτων.
Οι υπόλοιποι μαθητές θα ψάξουν στο διαδίκτυο για τους διάφορους τρόπους που μπορεί κάποιος να κρατάει αντίγραφα ασφαλείας. Αυτοί μπορεί να βασίζονται σε τεχνικές που προϋποθέτουν συγκεκριμένο υλικό ή σε τεχνικές που εξαρτώνται μόνο από κάποιο εξειδικευμένο λογισμικό.
Επιπλέον παροτρύνουμε όσους μαθητές έχουν υπολογιστή στο σπίτι τους, να ελέγξουν αν έχει εγκατεστημένο κάποιο αντιβιοτικό πρόγραμμα και αν είναι ενημερωμένο. Εφόσον υπάρχει ήδη εγκατεστημένο το αντιβιοτικό, θα κάνουνε σάρωση του υπολογιστή για ιούς και θα μοιραστούν μαζί μας στο επόμενο μάθημα τα αποτελέσματα. Εάν δεν έχουν αντιβιοτικό εγκατεστημένο, θα επαναλάβουν την διαδικασία του εργαστηρίου για την εγκατάσταση ενός αντιβιοτικού και στην συνέχεια την σάρωση του υπολογιστή. Μπορούμε στο CD που θα δώσουμε στους μαθητές να τους παροτρύνουμε να γράψουν και το αντιβιοτικό που κατέβασαν εφόσον θέλουν να το εγκαταστήσουν σπίτι τους.
Στο επόμενο μάθημα ο κάθε μαθητής θα παρουσιάσει την εργασία του και θα προχωρήσουμε στην εξαγωγή κάποιων γενικών συμπερασμάτων.6) Πόροι, Εποπτικά μέσα και Υλικά

Τι εποπτικά μέσα θα χρησιμοποιήσω; Τι υλικά, βιβλία, συσκευές και πόροι θα χρειαστεί να είναι έτοιμα;
  • Θα γίνει χρήση του προβολικού - διαφάνειες
  • Θα μοιραστούν CD
  • Φύλλα εργασίας
  • Προετοιμασία της κάθε δραστηριότητας όπως περιγράφεται σε αυτές


7) Βιβλιογραφία

Το εισαγωγικό βίντεο προέρχεται από: http://diadiktyo.edu.gr
Το metro.exe παρέχεται από το υπουργείο ως βοηθητικό υλικό του καθηγητή για την συγκεκριμένη ενότητα.
Το εννοιολογικό διάγραμμα προέρχεται από το βιβλίο του καθηγητή.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι: